Theater en bibliotheek De Bussel

Plaats
Oosterhout
Jaar
2013
Opdrachtgever
Gemeente Oosterhout

Samenwerkingsverband 3TO architecten en DP6 architectuurstudio

Na jaren lang rug aan rug gelegen te hebben wordt een oude wens van de gemeente Oosterhout gerealiseerd. Eén gebouw met één entree en een intensief gezamelijk gebruik voor het theater De Bussel en de bibliotheek Theek 5.  Met behoud van de grote zaal en het realiseren van een nieuwe kleine zaal en de hoofdentree aan de Torenstraat wordt het gebouw een nieuw bepalend gezicht voor het stadscentrum van Oosterhout. De gevel van Theater de Bussel/Theek5 aan de publieke ruimte refereert aan een theatergordijn, of het gordijn van een huiskamer. Door de afwisselende openingen in de pui ontstaat een interessante gevel van Basiliekplein tot en met Torenplein. De viderand van de eerste verdieping slingert zich op een fraaie manier door het plan en vormt zo verschillende ruimten. In het nieuwe gebouw vormen bomen een belangrijk thema om aan te sluiten bij het verleden. De nieuwe draagconstructie in de foyer wordt gemaakt van opvallende boomvormige kolommen en er worden in het interieur prints van bomen toegepast.